ישנם 2 סעיפים שעוסקים באפשרות להגיש בקשה על מנת לשנות את החלטת בית המשפט בעניין מעצרו של חשוד לפני הגשת כתב אישום או ממי שהוגש נגדו כתב אישום לצד בקשת מעצר.
האפשרות הראשונה היא הגשת ערר- סעיף 53 לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי לאחר שניתנה החלטה על ידי בית המשפט, יכולים כל אחד מהצדדים- עצור, משוחרר בערובה או תובע- אם הוא סבור כי נפלה שגגה בהחלטה, להגיש ערר לבית המשפט שלערעור. כלומר, אם ההחלטה ניתנה על ידי שופט בבית משפט השלום, ידון הערר בפני שופט בבית משפט מחוזי ואם ההחלטה של המחוזי, ידון הערר בפני שופט בבית המשפט העליון. במסגרת הערר, על העורר להראות כי בית המשפט שגה בהחלטתו באופן משמעותי שמצדיק את התערבות הערכאה שלמעלה ושינוי ההחלטה.
בבש"פ 460/19 דניאל דינקו נ' מדינת ישראל מתייחס כב' השופט אלרון למקרים בהם תתערב ערכאת הערר בהחלטה וקובע "עסקינן ב"ערר ביניים", שאליו יידרש בית משפט נכבד זה רק בהתקיים נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, ובהן כאשר נפלה טעות ברורה בהחלטה הנוגעת לקיומה של עילת מעצר או לקיומן של ראיות לכאורה, או כאשר מתעורר חשש ממשי כי מעצרו של העורר אינו חוקי מסיבה אחרת".
כדי שהגשת הערר תהיה אפקטיבית, בייחוד במקרים בהם בית המשפט החליט לשחרר את העצור מהמעצר ונציג המדינה סבור כי נפלה שגגה ומתכוון להגיש ערר לבית המשפט, ניתן לבקש מבית המשפט שנתן את ההחלטה לעכב את הביצוע בפועל של ההחלטה כדי להגיש את הערר ולדון בו. בפסקי דין רבים של בית המשפט העליון, למשל רע"פ5030/18 מדינת ישראל נ' נתנאל כהן, נקבע כי בדרך כלל על השופט לעכב ביצוע של החלטת שחרור למשך 48 שעות, על מנת לאפשר לעורר ללמוד את ההחלטה של בית המשפט ולהחליט האם בנסיבות התיק יש מקום להגשת ערר.
אפשרות נוספת להביא לשינוי החלטה של בית המשפט בהליך מעצר היא הגשת בקשה לעיון חוזר- לפי סעיף 52 לחוק סדר הדין הפלילי, ישנן מספר עילות שאם הן המתקיימות, ניתן להגיש בקשה לבית המשפט על מנת שיעיין מחדש בהחלטה הנוגעת למעצר או שחרור בתנאים ולשנותה. בשונה מהגשת ערר, בקשה לעיון חוזר מוגשת אל אותו המותב אשר נתן את החלטת השחרור או המעצר ועל כן מטרת הבקשה להציג לבית המשפט שינוי שחל בעניינו של המשיב, על מנת שהשינוי יביא להחמרת תנאי השחרור של המשיב או להקל בהם.
החוק מציין 3 עילות בגינן ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לעיון מחדש בהחלטתו:
א. אם נתגלו עובדות חדשות- מדובר במקרים בהם חל שינוי בנסיבות הקשורות למסד הראייתי בתיק לאחר הגשת כתב האישום ולאחר שניתנה החלטה על מעצרו של המשיב עד תום ההליכים או שחרורו בתנאים. למשל, אם לאחר שהתקיים דיון הוכחות במסגרתו העיד עד מרכזי ועדותו שינתה את המארג הראייתי בתיק. במקרה כזה, אם הנאשם עצור עד תום ההליכים המשפטיים כנגדו, לאחר שבית המשפט קבע כי נשקפת ממנו מסוכנות, בין היתר לאור המיוחס לו בכתב האישום, אז יוכל בא כוחו להגיש לבית המשפט בקשה להקל בתנאים שכן השינוי במארג הראייתי משליך על המסוכנות הנשקפת מהמשיב ולאור הפחתה במסוכנות, ניתן לשחרר את המשיב בתנאים מגבילים. יחד עם זאת, בבש"פ8216/13 נקבע כי לשם הגשת בקשה בעילה זו יש להציג שינוי דרמטי במסד הראייתי, "שהפך את הקערה על פיה", ולא ניתן להסתפק בהעלאה טענה כזו או אחרת בנוגע לראיות.
ב. שינוי נסיבות- חלופה זו עוסקת בנסיבות הקשורות למשיב, אשר יש בהן כדי להשליך על המסוכנות הנשקפת ממנו כך שניתן להסתפק בחלופת מעצר על פני מעצר עד תום הליכים או מעצר באיזוק אלקטרוני. למשל, אם למשיב לא הייתה חלופת מעצר להציע לבית המשפט ולאחר זמן נמצאה כזו או כאשר התקבל תסקיר שירות מבחן בעניינו של המשיב אשר קובע כי המסוכנות של המשיב היא ברמה שניתן לאיין אותה על ידי תנאי שחרור מקלים יותר. במקרים כאלה, יוכל הסנגור להגיש בקשה לאותו המותב שעצר את המשיב או שקבע את תנאי השחרור על מנת שישקול שוב את הנסיבות החדשות של המשיב וישנה את החלטת המעצר או השחרור בהתאם. לדוגמה, בבש"פ 5582/24 התקבלה בקשה לעיון חוזר לאחר שהמשיב היה עצור בפיקוח אלקטרוני למשך חודשיים בלבד, בשל בעיה שנוצרה לגבי תשלום שכר הדירה במקום הפיקוח ועל כן נקבע כי מדובר בשינוי נסיבות שמצדיק התערבות והמעצר בפיקוח אלקטרוני הועתק לכתובת בה מתגורר אחד המפקחים.
ג. עבר זמן ניכר מעת מתן ההחלטה- מדובר בחלופה הכי שכיחה ולפיה לאחר שחלף זמן בו שהה המשיב במעצר או בתנאים מגבילים מבלי שהפר אותם, ראוי כי בית המשפט יקל בתנאים. ישנה פסיקה ענפה המפרשת את המונח "זמן ניכר", שכן החוק לא קובע פרק זמן מסוים והפרשנות תלויה בנסיבות הקונקרטיות של כל משיב. פסקי דין רבים קובעים כי פרק הזמן שלאחריו ניתן לקבל בקשה לעיון חוזר הינו כארבעה חודשים, כך למשל בבש"פ966/16 נקבע כי חודש ושבוע בלבד לאחר שהמשיב נעצר בפיקוח אלקטרוני, לא היה מקום להגיש בקשה לעיון חוזר בחלוף זמן כה קצר.
על כן, אם בית המשפט עצר אותך עד תום ההליכים המשפטיים או שיחרר אותך בתנאים מגבילים, מומלץ כי תיוצג על ידי עורך דין פלילי מומחה, שיוכל לאתר את הנסיבות המיוחדות שיוכלו להוביל להגשת בקשה לעיון חוזר בזמן הקצר ביותר על מנת שהגבלת החירות שלך תחול לזמן הקצר ביותר.