שירות המבחן הוא גוף הכפוף למשרד הרווחה והשירותים החברתיים והוא מורכב מעובדים סוציאליים המכונים "קציני מבחן". תפקידם של קציני המבחן בהליך הפלילי, בין היתר, הוא לפגוש נאשמים שנמצאים בתנאי מעצר ולהגיש לבית המשפט חוות דעת המכונה "תסקיר".
בהתאם לסעיף 21א(ב) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- מעצרים), בהליכי מעצר, התסקיר יכלול את נסיבותיו האישיות של העצור, ההשפעה של המעצר עליו ואיך מתנהל במהלכו ובחינה של חלופת מעצר שיכולה להתאים לעצור. גם לאחר שעצור שוחרר על ידי בית המשפט בתנאים מגבילים, למשל מעצר בית, יכול השופט להזמין תסקיר על מנת לבחון הקלה בתנאים.
על מנת לכתוב את התסקיר, מקיים קצין המבחן מפגש עם העצור ומקבל ממנו את התייחסותו בנוגע לסיפור חייו של העצור, ההיסטוריה העבריינית שלו אם קיימת, גרסתו לעניין העבירה המיוחסת לו ומה הוביל אותו לבצעה וכן המלצה בדבר החלופה שתוכל להפחית מהמסוכנות של העצור, לצד שיחה עם המפקחים המוצעים ובחינת התאמתם למלאכת הפיקוח. בהליך עמ"ת 10275-08-24 אף נקבע כי בית המשפט לא חייב לבחון בעצמו את המפקחים המוצעים, אלא ניתן להסתפק בבחינתם על ידי שירות המבחן ולאמץ המלצתו.
חשוב לציין כי כאשר מחליט שופט להזמין תסקיר ומתקבל תסקיר לתיק בית המשפט, הרי שמדובר בכלי עזר שאינו מחליף את שיקול דעתו של השופט- בבש״פ 3960/18 נקבע כי ״אומנם יש לייחס חשיבות רבה להמלצתו של שירות המבחן, וזאת בשל נסיונו המקצועי הרב… ואולם, אין לראות בהמלצתו של שירות המבחן הכרעה שיפוטית״. כמו כן, החוק לא קובע חובה להזמין תסקיר, כך למשל נקבע בבש״פ 144/19 שמדובר בכלי חשוב אך לבית המשפט שיקול דעת רחב בהחלטה אם להזמין תסקיר.
יחד עם זאת, הפסיקה קובעת, למשל בבש״פ 6107/24, כי אם תסקיר שירות המבחן בא בהמלצה שלילית, כלומר לא ממליץ על שחרור העצור לחלופת מעצר כלשהי, אין לסטות מהמלצה זו אלא מנימוקים ״כבדי משקל״, אותם צריך בית המשפט לפרט בהחלטתו. במקרים אלו, מומלץ כי תיוצג על ידי עורך דין פלילי מומחה, על מנת שיוכל להיערך לטיעון, לקבל לידיו את התסקיר, לאתר את הנתונים שרלוונטיים על מנת להטות את הכף אל עבר שחרור ואף, במקרים המתאימים, להזמין חוות דעת פרטית מטעם ההגנה, שתוגש לבית המשפט לצד התסקיר.
במסגרת הכנת התסקיר, כאמור, השיח עם קצין המבחן נוגע לעבירה המיוחסת לעצור, מה הוביל את העצור לבצעה והאם לוקח אחריות על מעשיו. בעניין זה, ניתנה בעת האחרונה החלטת כבוד השופט כבוב בבית המשפט העליון, בבש"פ 5329/24, לפיה עמידה על חזקת החפות בפני קצין מבחן אינה יכולה לשמש נגד העצור.
על כן, אם בית המשפט הורה על קבלת תסקיר בעניינך וזומנת לפגישה עם קצין מבחן, חשוב שתיפגש עם עורך דין פלילי מומחה כדי שיכין אותך למפגש.