מעצר בית

מעצר בית הוא כינוי לאחד מתנאי השחרור הנפוצים, שמשמעותו איסור יציאה ממקום מסוים שנקבע לתקופת זמן מסוימת. למעשה, מדובר בתנאי המגביל חירותו של אדם, באופן פחות ממעצר של ממש, ולפיו על המשוחרר למעצר בית לשהות בכתובת מסוימת שתקבע במשך כל שעות היממה. פעמים רבות נלווה לתנאי בדבר מעצר הבית תנאי נוסף של שהייה בפיקוח, כלומר בית המשפט בוחר מספר אנשים שיפקחו על המשוחרר על מנת לוודא כי עומד בתנאים המגבילים בהם שוחרר ובפרט במעצר הבית.

אומנם נוהגים לכנות תנאי זה "מעצר בית", אך למעשה מדובר בשהייה בכל מקום מוגדר ולכן הכתובת יכולה להיות ביתו של אחר שנקבע כי יפקח על המשוחרר, דוגמת בן משפחה או חבר, וזאת לאחר שבית המשפט חקר את המפקח, הסביר לו את המוטל עליו, בחן כי יכול לעמוד בחובת הפיקוח וקבע כי מדובר במפקח ראוי ומתאים. פעמים רבות בית המשפט מטיל את מלאכת הפיקוח על מספר אנשים, על מנת שאלו יוכלו לקיים את חייהם במקביל לחובותיהם, למשל יציאה לעבודה וכדומה.

תנאי מגביל של מעצר בית יכול שיהיה מוחלט, כלומר איסור יציאה מהכתובת במשך כל שעות היממה, אך במרבית המקרים לאחר פרק זמן מסוים, באם עמדת בתנאי מעצר הבית ללא הפרתם, ניתן לבקש מבית המשפט פתיחתם של "חלונות התאווררות". במצב כזה, בית המשפט קובע כי עליך לשהות במעצר בית בכל שעות היממה, פרט לשעות מסוימות בהן תוכל לצאת מהכתובת לכל מטרה, או בהגבלות מסוימות, כל עוד תעשה זאת בליווי המפקחים שנבחנו ואושרו על ידי בית המשפט. גם יציאה לעבודה יכולה להתאפשר במהלך מעצר בית, כאשר יש צורך להגיש בקשה לבית המשפט, שיכול לקבוע כי תוכל לצאת מכתובת מעצר הבית בשעות מסוימות על מנת לצאת לעבוד ואז בשעות העבודה תוכל לשהות בכתובת העבודה בלבד או ללא הגבלה לעניין המקום, כל עוד תהיה מלווה על ידי אחד המפקחים, לשם כך בדרך כלל מתבקש המעסיק לחתום גם הוא על ערבות צד ג' ולמעשה משמש כמפקח בשעות העבודה.

במקרים המתאימים, כאשר מדובר בעבירות שחומרתן ברף שאינו גבוה וכן כאשר מדובר במי שבית המשפט התרשם כי ניתן לתת בו אמון, בין היתר לאור היעדר מעורבות קודמת בפלילים, יכול בית המשפט לקבוע תנאי מגביל של מעצר בית ללא פיקוח. חשוב לציין כי משטרת ישראל מיודעת בדבר התנאים המגבילים ויכולה לבצע ביקור בכתובת מעצר הבית על מנת לוודא כי המשוחרר אינו מפר תנאי מתנאי השחרור שהוטלו על ידי בית המשפט וכל הפרה של התנאים יכולה לעלות כדי עבירה פלילית, דבר שיוביל למעצרך המחודש.

אפשרות נוספת הן חלופות מעצר פרטיות, המכונות חלופות מוסדיות, שלמעשה מספקות כתובת למעצר בית וכן גורם אנושי שיכול לפקח על המשוחרר בתנאים. השהייה בחלופה מוסדית כרוכה בתשלום וכן נדרש, בדרך כלל, ראיון קבלה עם נציג החלופה. לאחר מכן, במסגרת הדיון בו יבקש הסנגור שלך לשחררך לחלופת מעצר מוסדית, יגיע נציג החלופה ויעיד בפני השופט בנוגע להתאמתך למסגרת ואז אם יחליט השופט שמדובר בחלופה שתוכל לפקח עליך ולדאוג כי תעמוד בתנאי השהייה במקום, תינתן על ידי בית המשפט החלטת השחרור.

במקרים בהם בית המשפט סבור כי אין צורך בשהייה במקום מסוים אלא ניתן להסתפק בפיקוח בלבד על מנת למנוע מהמשוחרר לשוב ולבצע עבירות וכן להתייצב לדיונים, יכול בית המשפט לקבוע תנאי מגביל המכונה "מעצר אדם", כלומר המשוחרר יכול לשהות בכל מקום שיבחר ובכל שעות היממה כל עוד יהיה מלווה ומפוקח על ידי מפקח שאושר על ידי בית המשפט.

יצירת קשר

השאירו פרטים ונשוב בהקדם