מעצר באיזוק אלקטרוני

החל משנת 2014 תוקן חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- מעצרים) ונוספה חלופה לריצוי מעצר עד תום ההליכים, כלומר לאחר שהוגש נגד כתב אישום- מעצר באיזוק אלקטרוני. מדובר בחלופת מעצר, במסגרתה תוכל לשהות במעצר בביתך או במקום אחר שאושר על ידי בית המשפט ומנהלת האיזוק האלקטרוני וזאת בזמן ניהול משפטך, כך שביום-יום תנאיך יהיו בדומה למעצר בית, אך יותקן בביתך ועל רגלך ציוד אלקטרוני לניטור המיקום שלך. מטרת התיקון לחוק הינה הרחבת חלופות הכליאה ומתן אפשרות ליותר עצורים לצאת מבית המעצר וכך לצמצם את נזקי המעצר, אך לשמור על פיקוח שיאיין את המסוכנות הנשקפת מהעצור.

בית המשפט יוכל להורות על מעצרך בפיקוח אלקטרוני רק אם תינתן הסמכתך, ובנוסף עליו לשקול מספר פרמטרים: חומרת העבירה המיוחסת לך, עברך הפלילי, מעצרים קודמים של באיזוק אלקטרוני. עוד קובע החוק כי בעבירות מסוימות לא ניתן להורות על מעצר בפיקוח אלקטרוני אלא אם השופט מצא טעמים מיוחדים אותם יציין בהחלטתו.

לאחר שבית המשפט החליט כי יש ראיות לכאורה כי ביצעת את העבירה המיוחסת לך בכתב האישום ושמעצר באיזוק אלקטרוני יאיין את המסוכנות הנשקפת, בית המשפט ידחה את הדיון במספר ימים ויורה על קבלת חוות דעת היתכנות לאיזוק אלקטרוני מהממונה על האיזוק. בבש"פ 5364/17 קבע בית המשפט העליון כי בית המשפט אינו מוסמך להורות על מעצר באיזוק אלקטרוני ללא פיקוח אנושי. על כן, במסגרת הדיון בבחינת חלופה של מעצר באיזוק אלקטרוני, תצטרך ההגנה לזמן את המפקחים המוצעים על מנת שיחקרו על ידי בית המשפט והתביעה, כאשר השאלות שישאל עוסקות ביכולת המפקח לוודא כי תישאר בכתובת, במערכת היחסים ביניכם ומידת ההשפעה עליך וכן יובהר לו תפקידו וכי יצטרך לחתום על ערבות, שניתן לחלטה אם לא יעמוד במוטל עליו, אז יחליט השופט אם לאשר את המפקח המוצע.

עד למועד הדיון הנדחה, יגיע לכתובת הפיקוח המוצעת צוות ויבדוק מבחינה טכנית האם ניתן להתקין את הציוד הטכני הנדרש- לשם כך נדרש קו בזק במקום. הצוות ימפה את הכתובת, יציין אם יש הגבלה על המקום בו תוכל לשהות במסגרת הפיקוח (למשל, החרגה של מרפסת או גינה לאור טווח הקליטה של המשדר שיותקן במקום). כאמור, מדובר בבדיקה טכנית של המקום בלבד, לאחריה תישלח חוות דעת לבית המשפט שתיקבע אם איזוק במקום המוצע הינו "ישים" ואם לא יצוינו הליקויים שיש לתקן- אז ניתן לבקש דחיית הדיון על מנת שתתקבל חוות דעת ישימה. לאחר שתתקבל חוות דעת ישימה, יורה בית המשפט על מעצר באיזוק בכתובת בפיקוחם של המפקחים שאותם אישר.

על כן, על מנת לקדם את שחרורך מבית המעצר למעצר באיזוקאלקטרוני מומלץ לוודא מראש כי בכתובת הפיקוח המוצעת ישנו קו בזק תקין, להעביר לסנגור שלך פרטיהם של מפקחים אפשריים- כאשר חשוב שתשקף לעורך הדין שלך את טיב ההיכרות שלך עם המפקחים המוצעים, את עברם הפלילי ואת עיסוקם, על מנת שיוכל לבחור את המפקחים הטובים ביותר ולשכנע את בית המשפט כי ניתן לתת בהם אמון, וכן במקרים בהם מתקבלת חוות דעת שאינה ישימה, חשוב לפעול במהירות האפשרית על מנת לתקן את הליקויים. יותר מכך, ניתן לבקש מהשופט לקבוע בהחלטתו את מעצרך באיזוקאלקטרוני בכפוף לקבלת קבלת חוות הדעת, כך שלאחר שתתקבל חוות דעת ישימה לתיק בית המשפט, יוכל השופט לתת החלטה סופית ללא קיום דיון נוסף, אז תוכל להשתחרר מבית המעצר.

עוד במסגרת ההחלטה על האיזוק האלקטרוני, יקבע השופט גם ערבויות כספיות שיוטלו עליך ועל המפקחים, על מנת לוודא כי לא תפר את התנאים וכן כי המפקחים יבצעו את המוטל עליהם, במידת הצורך, ולא יוכל בית המשפט לחלט את הכסף אותו התחייבתם לשלם. כמו כן, יוצא השופט צו עיכוב יציאה מהארץ ולעיתים גם תנאים מגבילים נוספים, כדוגמת צו המורה על איסור יצירת קשר עם המתלונן או המעורבים בתיק. בסיום ההחלטה ייקבע מועד לתזכורת ערבויות, דיון שמתקיים אם לא שוחררתם מבית המעצר כי לא עמדתם באחד מתנאי ההחלטה ובו יבחן השופט מדוע. עוד במסגרת ההחלטה על שחרורכם לחלופת מעצר, ייקבע מועד לדיון בתיק העיקרי, שעניינו בירור האשמה לגבי המיוחס לך בכתב האישום.

החוק קובע כי אם הוגש כנגדך כתב אישום והשופט הורה על מעצרת בפיקוח אלקטרוני, הכרעת הדין בעניינך צריכה להינתן בתוך 18 חודשים, אחרת בית המשפט יורה על שחרורך, בערובה או שלא. יחד עם הזאת, החוק מעניק סמכות לבית המשפט העליון להמשיך ולהאריך את מעצרך במצב כזה ב-90 ימים בכל פעם.

חשוב להסביר כי מעצר באיזוק אלקטרוני איננו מעצר בית! אומנם מעצר באיזוק מזכיר מבחינת תנאי המעצר תנאים של מעצר בית מלא, כלומר עליך לשהות בכתובת שנקבעה בכל שעות היממה לצד אחד מהמפקחים שאושרו על ידי בית המשפט. בנוסף, בשתי החלופות התקופה לאורכה תשהה בתנאים המגבילים לא תנוכה מהעונש בסיום  ההליך. יחד עם זאת, יש הבדל משמעותי- במעצר בית מנגנון הפיקוח הינו אנושי בלבד ואילו באיזוק אלקטרוני ישנו ניטור באמצעות האזיק האלקטרוני, שמתריע על יציאה מהגבולות שנקבעו, וזאת לצד הפיקוח האנושי. הבדל נוסף הוא מגבלת הזמן שקובע החוק, כך שבאיזוקאלקטרוני, כאמור, ניתן לשהות עד 18 חודשים עד להכרעת הדין ומעבר לכך יש צורך בהארכה של שופט בבית המשפט העליון ואילו במעצר בית אין מגבלה.

הבדל משמעותי נוסף לעומת מעצר בית נוגע לחלונות התאוורות, כאשר החוק מגביל מתן חלונות יציאה ממקום הפיקוח וקובע כי אלו יינתנו רק במקרים של צורך בקבלת טיפול רפואי, נפשי או טיפול אחר שדרוש, פגישה עם קצין מבחן או יציאה לתכלית חשובה אחרת, כאשר על השופט לנמק החלטתו. תכליות כאלה יכולות להיות יציאות לתפילות, אירועים משפחתיים מקרבה ראשונה וכדומה. בבש"פ77/17 נקבע כי אין זה מקובל לאפשר חלונות יציאה מכתובת הפיקוח  לשם עבודה. דוגמה נוספת ניתן למצוא בבש"פ 5772/23, שם בית המשפט העליון לא התיר יציאה של המשיב לחופשה משפחתית, תוך שחזר על כך שפתיחת חלונות באיזוק אלקטרוני תיעשה לצרכים חיוניים של העצור בלבד. עם זאת ישנם יוצאים מהכלל, כך למשל בבש"פ 5701/24, לאור תקלה בהתנהלות המדינה, ניתן חלונות לשם יציאה לעבודה במהלך תקופת האיזוק. עוד דוגמה הוא בש"פ5440/19, שם אישור בית ה משפט פתיחתם של חלונות קבועים לצורך יציאה לעבודה, לאחר 8 חודשים באיזוק אלקטרוני ו-2 הפרות שנרשמו לחובת העורר.במצב בו ניתנים חלונות קבועים נעדיף שחרור?

במהלך תקופת האיזוק, עליך לשהות בכתובת בהתאם להנחיות והסייגים שנקבעו על ידי הממונה בחוות הדעת, לאורך כל שעות היום ובפיקוח אחד מהמפקחים שאושרו על די בית המשפט. על מנת לוודא עמידתך בתנאים, יכולים להגיע למקום הפיקוח צוות של הייחדה לפיקוח אלקטרוני בשירות בתי הסוהר ולבחון שאינך מפר את החלטת בית המשפט- הן מבחינת שהותך במקום והן מבחינת נוכחות המפקחים. במקרה של הפרה, קובע סעיף 22ח לחוק כי ניתן יהיה, במקרים המתאימים, להורות על הפסקת האיזוק האלקטרוני והחזרתך לבית המעצר עד לדיון בפני שופט. החוק קובע כי הדבר יקרה במקרה של הפרה מהותית- אשר עניינה ביציאה ממקום הפיקוח ללא אישור, ביצוע עבירות נוספות בתקופת הפיקוח, חבלה בציוד האלקטרוני או אי שיתוף פעולה עם המשטרה או החברה שמפעילה את הציוד האלקטרוני.

כאמור, במקרים של הפרה מהותית יערך שימוע במסגרתו תובא בפני הממונה על הפיקוח האלקטרוני אשר יקבע אם להורות על הפסקת הפיקוח והחזרתך למעצר או אם להשיבך לפיקוח. אפשרות נוספות, גם אם לא ביצעת הפרה שהיא מהותית, היא צבר הפרות שלאחריהן יוכל הממונה לזמנך לשימוע גם כן. במהלך השימוע, זכותך מכוח החוק להשמיע טענותיך בדבר ההפרות הנטענות ולשימוע יכולתך להגיע מיוצג על ידי עורך דין. באם יחליט הממונה להפסיק את מעצרך באיזוק- החלטה שנקראת הפרה מינהלית- החוק קובע כי יש לקיים דיון בעניינך בפני בית המשפט, אז יעיין השופט בדו"ח ההפרות שיוגש על ידי הממונה ויחליט אם להפסיק את האיזוק- החלטה שנקראת הפסקה שיפוטית- או להשיבך למעצר באיזוק באותם התנאים או בשינוי תנאים.

לאחר תקופה של מספר חודשים באיזוק אלקטרוני, יוכל הסנגור שלך להגיש בקשה לעיון חוזר בתנאי המעצר שלך ולמעשה להסרת האיזוקהאלקטרוני. החוק קובע בסעיף 52 לחוק כי בקשה זו יכולה להיות מוגשת בשל 3 סיבות: אם נתגלו עובדות חדשות, נשתנו הנסיבות עבר זמן ניכר מעת מתן ההחלטה. לעניין החלופה השלישית, קבע בית המשפט בבש"פ 2333/24 כי 3 חודשים אינם "זמן ניכר" בנסיבות העניין- כלומר לא מדובר בתקופת זמן קבועה שצריך להמתין אלא בית המשפט יבחן את נסיבות העבירה המיוחסת לך, נסיבותיך האישיות, קיומן של הפרות על ידך ועוד.

בפועל אומנם תשתחרר מבית המעצר אל ביתך או כתובת אחרת אותה תציע, אך החוק מתייחס לאיזוק האלקטרוני כמעצר, כלומר אם השופט יקבע כי לא ניתן לשחרר אותך בערובה ובתנאים אלא יחליט לעצור אותך, הוא יבחן האם ניתן להורות על מעצר בפיקוח ולא בבית המעצר. יחד עם זאת, בשונה ממעצר בבית המעצר, בבש"פ 768/15 נקבע על ידי בית המשפט העליון כי תקופת המעצר בפיקוח אלקטרוני אינה מנוכה מימי המאסר שיגזרו על נאשם במסגרת גזר הדין. כלומר, אם נגזר עליך עונש מאסר בפועל וישבת מספר חודשים בבית המעצר במהלך ניהול המשפט, בית המשפט יפחית את החודשים הללו מעונש המאסר אך במקרה של מעצר באיזוק אלקטרוני לא ניתן להוריד את התקופה הזו. יחד עם זאת, בהחלטה זו נקבע כי ניתן  להתחשב באורך התקופה בפיקוח אלקטרוני, בתנאי השהייה במקום הפיקוח ובריחוק מביתו, ממשפחתו וממרכז חייו של הנאשם בתקופת הפיקוח- במסגרת גזירת העונש.

יצירת קשר

השאירו פרטים ונשוב בהקדם