מהן עבירות הלבנת הון ואיך מתמודדים עמן?
הלבנת הון הינה שם כולל לעבירות כספים, רכוש ומיסים אשר במרכזם עומד מנגנון בלתי חוקי של הון "מלוכלך" המוטמע במצבת ההון החוקי, מבלי שניתן לעקוב אחר היקפו ומקורו. על פי רוב, מדובר בעבירות שנעשות בתהליך מתוחכם המורכב בד"כ משלושה שלבים מרכזיים:
- השמה – החדרת רכוש או כסף לא חוקי למערכת הפיננסית.
- ריבוד – ביצוע מניפולציות ו/או עסקאות מורכבות לטובת הסתרת מקור הכסף/הרכוש.
- הטעמה – הבאת ההלבנה לכדי סיום על ידי רכישה של טובין לגיטימיים בכסף שהושג באופן בלתי חוקי.
משרד עורכי דין יניב זוסמן מייצג בתיקי הלבנת הון מהגדולים והמורכבים בישראל. כולל קילומטרז' של תיקים בעלי פרופיל ציבורי גבוה, ולרבות ייצוג חשודים ונאשמים מהשורה הראשונה במגזרים הציבוריים, הפיננסים והעסקיים. בין לקוחותינו בתחום העבירות הכלכליות והצווארון הלבן נמנים רופאים, עורכי דין בכירים, אנשי עסקים, קבלנים, אישי ציבור בשלטון המקומי, חברות, תאגידים ועוד.
עו"ד זוסמן, מייסד המשרד, מוביל באופן אישי ופרטני כל תיק ותיק עם רמת זמינות בלתי מתפשרת וסטנדרטים מקצועיים מחמירים. זאת לצד שיתופי פעולה הדוקים של המשרד עם מומחים וגורמי מקצוע כגון אקטוארים, יועצי מס, פירמות ראיית חשבון, חוקרים פרטיים, מומחי סייבר ומחשוב ועוד.
עו"ד זוסמן פתח את משרדו העצמאי לאחר כ-10 שנות שירות כתובע משטרתי ועל כן בקיא בדרכי פעולותיה של התביעה בישראל, כולל גבולות הגזרה המחייבים אותה והכלים העומדים לרשותה.
היכרותו של עו"ד זוסמן עם המשפט הפלילי ממקור ראשון ומשני צדי המתרס מעניקה ללקוחות המשרד יתרון משמעותי שבא לידי ביטוי גם בפרטים הקטנים, גם בליווי צמוד לכל אורך ההליך וגם בחתירה לתוצאה המיטבית בהתאם לנסיבות.
המורכבות של הלבנת הון בעידן הכלכלי החדש
החוק המרכזי שעוסק בתחום הלבנת הון בישראל הינו חוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000. ישנן טכניקות שונות ומגוונות להלבנת הון אשר חלקן מורכבות יותר וחלקן מורכבות פחות.
לצד השיטות "המסורתיות" להלבנת הון שמבוססות על "ניפוח הכנסות" בעסק לגיטימי, ביצוע הפקדות רבות בשיעורים נמוכים ("מתחת לרדאר" של המערכת הבנקאית) או "הברחת" נכסים ומזומנים להפקדה בחשבונות במדינות זרות, אנחנו עדים בשנים האחרונות לעלייה דרמטית בשיעור עבירות ההון הנעשות באמצעים דיגיטליים.
הלבנת הון באמצעים דיגיטליים מאפיינת פעולות רבות הנעזרות, למשל, במטבעות ווירטואליים, בנקאות מקוונת, העברת כספים בין עמיתים (P2P), שירותים אנונימיים לביצוע תשלומים, אתרי סחר מקוונים, אתרי משחקים שבהם כספים "שחורים" משמשים לרכישת "מטבעות משחק" ועוד. כ-33% מהתיקים הנפתחים ביחידת הסייבר בפרקליטות המדינה הם בשל "עבירות מקוונת ממניע כלכלי" הכוללות כמובן גם הלבנת הון.
סנקציות ומאסר בפועל
תהיה הלבנת ההון אשר תהיה, מדובר בעבירה חמורה אשר עלולה להוביל לא רק לסנקציות משמעותיות של חילוט רכוש וכספים אלא גם למאסר ממושך בפועל מאחורי סורג ובריח. ברוב המקרים תהיה הלבנת ההון שזורה עם ביצוע עבירות נוספות כגון זיוף, עבירות מס, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה, קבלת דבר במרמה בנסיבת מחמירות ועוד.
כך גם הלבנת הון לא תתבסס בד"כ על פעולה חד פעמית אלא על רצף מעשים ופעולות מתוך היכרות עם החקיקה, הפסיקה והמערכת הפיננסית. החל מהאופן שבו מתקבל ההון "השחור", דרך הרישום, ההצהרה וההפקדה, ולבסוף – כמובן – פעולות ההלבנה עצמה.
מערכת אכיפת החוק הישראלית מגבירה באופן קבוע את האכיפה כנגד עבירות כלכליות בכלל ועבירות של הלבנת הון בפרט. חוק איסור הלבנת הון נשען על שורה של כלים ועקרונות העוסקים הן במניעה, הן בענישה והן בסנקציות.
עורכי הדין המובילים והאיכותיים ביותר בפרקליטות עוסקים בתחום זה ועל כן התמודדות עם חקירה בשל הלבנת ההון, לא כל שכן כתב אישום, היא מאבק לא פשוט מול גורמים עתירי ידע ומשאבים גם ברמה המקומית וגם ברמה הגלובלית.
עורך דין להלבנת הון
ליווי משפטי בתחום הלבנת ההון הוא קריטי מהשלבים הראשונים ביותר של התפתחות האירוע מבחינתו של החשוד/הנחקר/הנאשם. יודגש שוב, מדובר בתחום שבו הענישה הינה חמורה ומהווה שילוב בין קנסות בסכומים גבוהים ומאסר שיכול לטפס עד לכדי מספר דו-ספרתי של שנים מאחורי סורג ובריח. זאת כמובן לצד הפגיעה הקשה במצבו הכלכלי של החשוד/הנאשם, ושל בני משפחתו והמעגלים הסובבים אותו.
יחד עם זאת, גם תחום הלבנת ההון נבחן לפי מדרגי חומרה. חוקרי רשות המיסים, כמו גם פרקליטות מיסוי וכלכלה, אמורים לבצע הבחנה ברורה בין עבירות טכניות שמקורן בטעויות אנוש, שגגות בירוקרטיות או איחורים בדיווחים, לבין עבירות בעלות יסוד נפשי מובהק של זדון ובהיקפים משמעותיים.
הניסיון מלמד שייצוג משפטי מהודק ומקצועי שיורד לפרטים הקטנים עשוי לסייע בסיווג מדרג החומרה של העבירה וכפועל יוצא מכך להשפיע על גורלו של התיק. למשל, פתרון באמצעות תיקון, קנס מנהלי, כופר ואפילו אזהרה. ככל שהנסיבות מאפשרות זאת, עורך הדין המייצג את החשוד/הנאשם יכול לסייע בהפחתת האישומים ובמקרים מסוימים אף להביא להימנעות מאישום וסגירת התיק.
זכות השתיקה?
חשודים בהלבנת הון זכאים לייצוג משפטי וחשוב מאד שלא להקל בכך ראש. הזמנה לחקירה בגין עבירות כלכליות לא נולדת בחלל הריק והיא כמעט תמיד תולדה (שלא נאמר "רגע השיא") של עבודת הכנה מוקדמת ומעמיקה שכללה אמצעים סמויים, איסוף ראיות, בחינת מסמכים, ניתוח רישומים פיננסים ועוד.
החוקרים מגיעים למעמד החקירה הראשונה עם ארגז כלים המלווה בד"כ גם באיומים לגבי עתידו של החשוד. עבירות הלבנת הון מאפיינות פעמים רבות אנשים נורמטיביים וישנה תפיסה ששיתוף הפעולה עם החוקרים הוא דרך המלך. ובכן, לאור פערי הכוחות המובנים בין הצדדים, ברירת המחדל הרצויה אמורה להיות פנייה ללא דיחוי לקבלת ליווי וייעוץ משפטי.
חשוב שלא להמתין עם מימוש הזכות להיוועצות עם עורך דין גם בשלבי החקירה המוקדמים ביותר כמו הזמנה לתשאול, מעצר לצורכי חקירה, הקפאת נכסים, עיקולים, חילוט וכדומה.
אין זה עניין של מה בכך. זכרו את הכלל הידוע במשפט הפלילי לפיו "כל מה שתגיד יכול ועלול לשמש כנגדך". מומלץ לפנות בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין הבקיא בתחום העבירות הכלכליות בכדי להימנע מטעויות שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לתקנן לאחר מכן.
תפקידו של עורך הדין הוא להכין את הלקוח לקראת כל צעד שיינקט כנגדו ולדאוג שלא יבצע פעולות אסורות שיסבכו את מצבו. כן, גם במקרים שבהם החשוד/הנחקר בטוח לחלוטין שלא נפל רבב במעשיו ובמיוחד אם הוא חושש שאכן סטה מהשורה.
לשירותכם
משרד עורכי דין יניב זוסמן עומד לרשותכם במידה שזומנתם לחקירה או שהוגש כנגדכם כתב אישום בגין עבירות הלבנת הון. משרדנו מספק מענה בליווי צמוד של מייסד המשרד בכל שלב ושלב.
הניסיון העשיר שצברנו מעניק לנו יתרון ניכר בכך שאנו בקיאים היטב בדרכי ההתנהלות של הגופים השונים במשטרת ישראל, ברשויות המס ובפרקליטות מיסוי וכלכלה. אנו מציעים פתרונות משפטיים מקצועיים ויצירתיים לנסיבות שונות בכל סוגי התיקים, התביעות והחקירות.