תיקים פליליים שנוגעים לאלימות במשפחה הם מורכבים, מאתגרים ונוגעים בדיני הנפשות של כל המעורבים בהם. הן החשוד/הנאשם והן – כמובן – נפגעי העבירה. לצערנו, הם גם אינם נדירים. לפי נתוני השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל, מדי שנה נפתחים יותר מ-33,000 תיקים בגין אלימות כאשר כ-1 מכל 10 מהם הוא של אלימות במשפחה נגד קטינים.
ייצוג משפטי הולם בתיקי אלימות במשפחה על ידי עורך דין פלילי הוא קריטי שכן אלו תיקים שמקפלים בחובם היבטים ייחודיים ביחס לתיקי אלימות "כלליים". במשרד עורכי דין יניב זוסמן אנו מלווים הן חשודים ונאשמים בעבירות אלימות במשפחה והן נפגעי עבירה.
עו"ד זוסמן הינו עורך דין פלילי מנוסה שלפני שפתח את משרדו כיהן כ-10 שנים כתובע משטרתי במשטרת ישראל. היכרותו המעמיקה עם כל צדי המתרס הנובעת גם מהגשת אין ספור כתבי אישום, לרבות כמובן בתיקי אלימות במשפחה, מאפשרת לו לנתח את המקרה בראייה פנורמית רחבה.
זאת ועוד, מכיוון שמשרדנו מייצג גם נפגעי עבירה וגם נחקרים/חשודים/נאשמים בעבירות אלימות במשפחה, אנו מביאים לכל תיק תפיסה דו-צדדית ומורכבת (בניגוד, למשל, לעורכי דין המייצגים רק נפגעי עבירה או רק נאשמים/חשודים).
אלימות במשפחה – ייצוג נאשמים וחשודים
עבירות אלימות במשפחה יכולות להיות במדרגים שונים. החל מעבירות "קלות" יחסית וכלה באירועים קשים וחריגים של אלימות פיסית שמגיעה עד כדי עבירות המתה. מיותר לציין כי זהו תחום שבו הצדדים הישירים הם אמנם החשוד/הנאשם והנפגע, אך המעגלים הקשורים בתיק הם גדולים הרבה יותר וכוללים גם ילדים, הורים, אחים וכו'.
במסגרת ייצוג בהליכים פליליים בתחום של אלימות במשפחה חשוב לבחון לעומק את כל הנסיבות שמאחורי התיק. מהן הראיות כנגד החשוד/הנאשם, אלו מעשים מיוחסים לו, מהן העבירות הפליליות שבהן הוא עלול להיות מואשם ומה ההשלכות שיכולות להיות להרשעתו.
בייצוג בהליכי אלימות במשפחה יש לזכור את ההשפעה של ההליך על התא המשפחתי בשנים הבאות ואף דורות קדימה.
אחד מתפקידיו המובהקים של עורך הדין הפלילי המייצג בתיקי אלימות במשפחה הוא לבחון את העבירות המיוחסות לחשוד/לנאשם והאם אפשר להמיר אותן בעבירות ברמת חומרה פחותה. כך גם חשוב שהנאשם/החשוד יקבל ייעוץ מקצועי לגבי התנהלותו כלפי המתלונן או בני משפחה אחרים הן בשלבי ההליך המוקדמים, הן במקביל לניהול התיק בערכאות והן לאחר מכן. למשל, מתי התקשורת עם המתלונן עלולה "לסבך" את התיק (כמו הטרדות מאיימות בהודעות טלפוניות או מגע פיסי של ממש).
גרסה מול גרסה – סוגיה נוספת שמאפיינת פעמים רבות תיקים של אלימות במשפחה היא מצב של "גרסה מול גרסה". זאת מן הטעם הפשוט שעבירות של אלימות במשפחה מתרחשות בחדרי-חדרים ורחוק מעין הציבור. חשוב להבין שבתי המשפט בישראל מודעים לקושי של מתלוננים ומתלוננות בתיקים הללו ונוטים לייחס אמינות רבה לדבריהם גם כאשר יש מצב של "מילה כנגד מילה". על כן, הייצוג המשפטי מטעם ההגנה צריך להיות יצירתי, מתוחכם, מדויק ומוקפד. בין אם בגיבוש הראיות ובין אם בחקירות הנגדיות בבית המשפט. כמובן שגם לפני כן, אם הוחלט לקיים "עימות" בתחנת המשטרה בין הצדדים.
מעצר בגין אלימות במשפחה
עבירות אלימות במשפחה עלולות להוביל מיד למעצר. במקרים רבים אפילו ממש במועד ביצוע העבירה לכאורה ולעתים גם בשעות הקטנות של הלילה. מכיוון שהגישה של מערכת החוק הישראלית היא להחמיר עם עבירות אלימות במשפחה, ההיגיון במעצר הוא לפי הכלל הידוע של "אם יש ספק אז אין ספק".
עורך דין פלילי שמייצג בעבירות אלימות במשפחה נדרש לעתים קרובות לספק את השירות ללקוח באופן מיידי, בשעות בלתי סבירות ובמהירות. כמובן שגם לאחר מכן עליו לעמוד לצד הלקוח בכל הדיונים השונים הנוגעים למעצר ולרבות בבקשות להארכת מעצר (לתקופה קצובה או עד תום ההליכים).
ההתנהלות ברגעים האלה ובמעצר, במיוחד עבור אדם שמעולם לא עמד בפני הליך פלילי, יכולה להשפיע דרמטית על עתידו של התיק ועל עתיד האדם ומשפחתו. עורכי דין פליליים רבים ממליצים, בצדק רב, לשמור על זכות השתיקה ולהימנע ממסירת גרסאות שונות בטרם החשוד/העצור קיבל ייעוץ מעורך דין פלילי מטעמו.
התמודדות עם צווי הגנה והרחקה – אלימות במשפחה מתרחשת, מעצם טבעה, בתוך כותלי התא המשפחתי. לעתים קרובות התיק כולל גם הליכי ביניים שונים כמו התמודדות עם צווי הרחקה והגנה. עורך הדין הפלילי המייצג את החשוד/הנאשם יכול להגיב כנגד צווים אלה. בין אם למיתונם והגבלתם ובין אם לביטולם כליל. זאת כמובן תוך שמירה על שלום בני המשפחה.