שוחד

שוחד היא מהעבירות השחיתות הציבורית החמורות ביותר בספר החוקים. לא בכדי המחוקק ייחד לעבירה זו פרק שלם בחוק העונשין, תשל"ז-1977, ולא בכדי הפסיקה הרחיבה אותה באופן משמעותי מאד לאורך השנים. זאת, עד כדי שכמעט כל מעשה של טובת הנאה של עובד ציבור יכול להיכנס תחת כנפיה.

משרד עורכי דין יניב זוסמן, אשר הוקם על ידי עו"ד זוסמן לאחר כ-10 שנות שירות כתובע משטרתי, מייצג בתיקים מורכבים ומאתגרים בעולם הצווארון הלבן בכלל ובתחום השוחד בפרט.

ניסיונו העשיר של עו"ד זוסמן שנשען על היכרות מעמיקה עם מערכת אכיפת החוק בישראל משני צדי המתרס (בין השאר לאור היותו חתום על מאות כתבי אישום במסגרת שירותו), מהווה יתרון דרמטי עבור לקוחותינו הזקוקים לייצוג פלילי מקצועי, איכותי, מהודק וככל שיידרש – יצירתי. בפרט כאשר מדובר על נאשמים וחשודים בשוחד שהם ברוב המקרים אנשים נורמטיביים לחלוטין שעומדים לראשונה בחייהם מול מערכת האכיפה הפלילית.

משרד עורכי דין יניב זוסמן מתמחה במשפט פלילי בתחום העבירות הכלכליות ומייצג בתיקים בעלי פרופיל ציבורי גבוה המשלבים מורכבות גם מעצם החשיפה התקשורתית. בין לקוחותינו בתחום ניתן למנות מנכ"לים ובכירים בחברות, רופאים, עורכי דין בכירים, חברות, תאגידים, קבלנים, פוליטיקאים מובילים בשלטון המקומי ועוד.

אנו מודעים היטב לעובדה שפתיחת תיק בעבירת השוחד החמורה עלולה לטלטל לבלי היכר את עולמו של החשוד. לא כל שכן הגשת כתב אישום והרשעה שלבטח ירסקו את עתידו המקצועי (ולעתים גם האישי והמשפחתי). זוהי סיטואציה שכוללת לא רק את ההליך עצמו אלא גם גלי הדף והשלכות קונקרטיות כמו חילוטי רכוש, צווי עיכוב יציאה מהארץ, הקפאת חשבונות בנק פרטיים ועסקיים, איסור לעסוק במקצוע, פגיעה אנושה במוניטין ועוד.

מהי עבירת השוחד?

שוחד הינה עבירה שדינה עד 10 שנות מאסר אשר מוגדרת כמעשה שבו עובד ציבור לוקח שוחד לטובת ביצוע פעולה הקשורה בתפקידו. כשם שצריך שניים לטנגו, כך גם בעבירת השוחד הדין הפלילי לא מקל ראש במשחד וניתן להטיל עליו עונש מאסר של עד 7 שנים. לצד עונשי המאסר הללו, הרשעה בשוחד יכולה לגרור גם קנסות כספיים גבוהים. בנוסף, החוק מטיל אחריות פלילית גם על מתווכים לעסקת שוחד ודינם כלוקחי שוחד. בין אם המתווך קיבל תמורה בעבור "עבודתו" ובין אם לאו.

עבירת שוחד

לא רק מעטפות כסף: פנים רבות לשוחד

אחד האתגרים הגדולים ביותר בהתמודדות עם חקירה/חשד/כתב-אישום בעבירת השוחד טמון בכך שלקיחת/נטילת שוחד היא ממש לא רק כסף או מעטפות מזומנים. על פי סעיף 293 לחוק העונשין, שוחד יכול להיות כל אחד מהבאים:

  • כסף או שווה כסף.
  • שירות.
  • טובת הנאה.
  • ביצוע פעולה או חדילה מפעולה.
  • השהיית פעולה או האצת ביצועה.
  • אפליה או העדפה.
  • הטיית משוא פנים בעבור ביצוע פעולה.

היסוד העובדתי מאחורי העבירה נשען על שלושה רכיבים מצטברים: נוטל השוחד הוא עובד ציבור, נוטל השוחד הסכים לקבל מתת, עובד הציבור הבין שהוא מסכים לקבל את המתת לטובת פעולה שקשורה לתפקידו.

השוחד יכול להיות גם ישיר וגם עקיף. כלומר, הרשעה בשוחד עלולה להתרחש גם במצבים שבהם הנהנה הוא לא זה שנתן בפועל את השוחד וגם כשהמשוחד לא ביצע בעצמו את הפעולה המבוקשת. במילים אחרות, פשוטות יותר, כמעט כל מעשה של עובד ציבור לטובת אדם אחר שנעשה בעבור תמורה יכול להביא לפתיחת חקירה בגין שוחד, וכמובן להגשת כתב אישום והרשעה.

חשוב להדגיש שהחוק הישראלי מחמיר מאד עם עבירת השוחד וקובע אפילו ששוחד שלא נענה הוא עבירה פלילית. דהיינו, גם הצעת שוחד שסורבה מיידית יכולה להיות עילה להגשת כתב אישום. תפיסה זו נוגעת גם לצד השני כאשר האדם שקיבל (או שאמור לקבל) את השוחד טרם נכנס לתפקידו הציבורי ורק הוסכם בין הצדדים על עסקה מושחתת עתידית.

חוק העונשין מאפשר לבית המשפט להרשיע אדם בעבירות הללו גם על ידי עדות אחת ואפילו אם זו עדות של שותף לעבירה. במידה שאדם הורשע בשוחד, בית המשפט רשאי להורות על חילוט כל מה שהתקבל/שניתן במסגרת השוחד ואף לחייב בתשלום "התועלת" שהופקה מהעסקה המושחתת.

מיהו עובד ציבור לעניין עבירת השוחד? סוגיה חשובה שיש להתעכב עליה היא ההגדרה של המושג "עובד ציבור" לעניין עבירת השוחד. זאת משום שלא מדובר בהכרח בפוליטיקאי בכיר ואף לא בעובד ציבור במשרה רמה. סעיף 34כד לחוק העונשין קובע לא פחות מ-11 חלופות שונות להגדרה של המונח "עובד ציבור" (כבר היו מקרים שאפילו מאבטח במשרד ממשלתי שהועסק על ידי חברה פרטית הורשע בשוחד בגלל "מסחר" בתורים בימים עמוסים).

איך מתמודדים עם עבירת השוחד?

בין אם אתם נחשדים לגבי היותכם בצד הנותן, בצד המקבל או כ"מתווכים", הצעד הראשון והחשוב במקרה של חשד או זימון לחקירה בגין שוחד הוא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בהקדם.

אל תהססו. עבירת השוחד היא עבירת השחיתות הציבורית החמורה מכל ומערכת אכיפת החוק בישראל נוקטת כלפיה במדיניות של אפס סובלנות.

יתרה מזו, הפסיקה הרחיבה באופן דרמטי את גבולות הגזרה של השוחד בישראל ופסקי דין תקדימיים בעניין זה אינם עניין של מה בכך. כלומר, גם אם המעשה שאתם נחשדים בו מעולם לא הוכר כשוחד או מתת לשוחד, ייתכן מאד שלולא הגנה ראויה אתם עלולים למצוא את עצמכם בתוך "התקדים".

עבירת השוחד מוגדרת על ידי משטרת ישראל כ"עבירת חשיפה". כלומר, עבירה שניתנת לגילוי בפעילות יזומה שכן אין בה מתלוננים וברוב המקרים היא איננה מדווחת. אי לכך, כל מי שמזומן לחקירה או לבירור בנושא הנוגע לשוחד חייב לדעת שהחוקרים מחזיקים כנגדו בראיות ובמסמכים שנאספו וגובשו בקפידה. דהיינו, מהרגע הראשון יש פערי כוחות בין החשוד לחוקרים שנוטים באופן מובהק לצד אחד. הכלי החשוב ביותר שהחשוד יכול להחזיק באמתחתו זה ייצוג משפטי מקצועי, מדויק, מוקפד ואיכותי.

Scroll to Top

become part of our

דילוג לתוכן