נתחיל ברקע קצר אודות עבירת מרמה והפרת אמונים. כאמור, מרמה והפרת אמונים הינה אחת מהעבירות המורכבות והמאתגרות ביותר במשפט הפלילי הציבורי. בעיקר משום שמדובר בעבירה "אמורפית" אשר בית המשפט העליון בעצמו הגדיר אותה בתור "עבירת סל".
כב' השופט מישאל חשין ז"ל קבע בפסיקתו כי מרמה והפרת אמונים היא "עבירה שגבולותיה אינם ברורים כלל ועיקר… ושלא כדרכן של עבירות פליליות אין היא בנויה על יסודות מוגדרים באורח מדויק וברור".
מרמה והפרת אמונים היא אפוא עבירה אשר ניתן לצקת לתוכה פרשנות מרחיבה וייחודית שתלויה באופן ספציפי בנסיבות המקרה. עד כדי כך שמקרים זהים לחלוטין יכולים להיחשב כפליליים בעיני בית משפט אחד, אך להיות בלתי מספיקים להרשעה מעל לכל ספק סביר מול טריבונל אחר.
לעיתים ניתן להסיט את מסלול הספינה עוד בשלבים המוקדמים של החקירה המשטרתית וטרם קבלת ההחלטה על הגשת כתב אישום. מכיוון שהמון מונח על הכף, שכן רבים מהחשודים והנאשמים בעבירה זו הינם אישי ציבור נורמטיביים ומסורים, אין להקל ראש כהוא זה בייצוג המשפטי למן הרגעים הראשונים ביותר.
מהי עבירת מרמה והפרת אמונים?
סעיף 284 לחוק העונשין, התשל"ז-1977 קובע מאסר של עד שלוש שנים בגין מרמה והפרה אמונים שהינה: "מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד". כבר עכשיו אפשר לראות בנקל עד כמה מדובר בעבירה הנתונה לפרשנות. למשל:
- מהו בעצם "מעשה מרמה"?
- מתי אפשר להגיד כי המעשה שבוצע "הפר את אמון הציבור"?
- מיהו "הציבור" אשר רומה?
החוק גם קובע שניתן להרשיע אדם במרמה והפרה אמונים אף בגין מעשים שאם היו נעשים כנגד היחיד לא היה בהם משום עבירה. כלומר, מעשים חוקיים ולגיטימיים לכאורה מקבלים "פרספקטיבה פלילית" רק מעצם מעמדו או תפקידו של המבצע אותם.
אמנם לא מדובר בעבירה של שוחד או מרמה אך מדובר במעשה שאסור לבצע אותו. דוגמא לכך היא ניגוד עניינים למשל כלומר אם בן משפחה של שוטר מסתבך בעבירה אז אסור לשוטר לטפל בתיק אלא שיש להעביר את התיק לטיפולה של תחנת משטרה אחרת.
אם עובד ציבור ממשיך לטפל במקרה אשר יש לו נגיעה אישית עליו עלול להיווצר חוסר אמון וניתן להאשימו בעבירה של הפרת אמונים. נציין כי העונש על עבירה של הפרת אמונים הוא 3 שנות מאסר!
מדוע הייצוג המשפטי חשוב כל כך בעבירות מסוג זה?
המורכבויות הללו, משמעותן אחת – הייצוג המשפטי הוא קריטי. חשודים/נחקרים וכמובן נאשמים של עבירת הפרת אמונים חייבים לפנות בהקדם וללא דיחוי לקבלת סיוע משפטי מטעם עורך דין פלילי הבקיא בסנגוריה בתחום השחיתות הציבורית. עבירה זו מחייבת ראייה אסטרטגית מקיפה של ההליך הפלילי והבנה מקדימה של המשמעויות של כל צעד. זאת במיוחד כשעסקינן באנשים שהכתם המשפטי והתדמיתי שעלול לדבוק בהם בהרשעה קשה להם לעתים מכל עונש אחר.
עבירות מרמה והפרת אמונים נחקרות תדיר על ידי טובי החוקרים והבלשים במשטרת ישראל, וכתבי האישום (עונש על הפרת אמונים) מנוסחים על ידי הפרקליטים הבכירים והמקצועיים במדינה.
פערי הכוחות הללו, בין הנאשם לחוקרים והפרקליטים, לצד הכלים הרבים שיש בידי החקירה והתביעה, יכולים לקבל מענה רק אם החשוד / הנחקר / הנאשם מעמיד מולם עורך דין מטעמו. עורך דין אשר לא רק בקיא במשפט הפלילי על בוריו אלא שמכיר לעומק ולרוחב את החקיקה והפסיקה בתחום "גמיש" זה של מרמה והפרת אמונים.
ייצוג במרמה והפרת אמונים במשרד עורכי דין יניב זוסמן
במשרד עורכי דין יניב זוסמן אנחנו מתמחים בייצוג אישי ציבור ונאשמים בעבירות של מרמה והפרת אמונים. משרדנו, הבקיא היטב בכל הניואנסים של תחום הצווארון הלבן, עומד לרשות לקוחות מהשורה הראשונה בציבוריות הישראלית. ביניהם מנכ"לים של חברות, אישי ציבור מובילים בשלטון המקומי, חברות קבלניות, רופאים, עורכי דין, תאגידים, חברות פרטיות ועוד.
עורך דין הפרת אמונים יניב זוסמן אשר הקים את המשרד לאחר שירות של כ-10 שנים במשטרת ישראל כתובע משטרתי, מכיר היטב את המשפט הפלילי משני צדי המתרס (במיוחד לאור היותו חתום על מאות כתבי אישום בתפקידו הקודם). ידע דו-כיווני זה מאפשר ללקוחותינו לקבל ייצוג משפטי ייחודי ויעיל, ואין זה עניין של מה בכך בתיקים העוסקים במרמה והפרת אמונים.
עצם העובדה כי פסע במסדרונות התביעה, מעניקה לעו"ד זוסמן יתרון משמעותי על פני עורכי דין פליליים אשר מכירים רק צד אחד. כיום מומחיות משרדו באה לביטוי בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות פליליות שונות, תוך ליווי צמוד ודיסקרטי עד להשגת המטרה.
צריכים מידע נוסף בנושא עבירות מרמה והפרת אמונים? מחפשים עורך דין מומחה לנושא זה? צרו איתנו קשר עוד היום בטלפון 052-5199949 או בדוא"ל [email protected] ונשמח לסייע לכם.